Now Reading
Anmeldelse: ‘A Ghost Story’ er en metafysisk rejse, du gerne vil med på

Anmeldelse: ‘A Ghost Story’ er en metafysisk rejse, du gerne vil med på

Rooney Mara i 'A Ghost Story' med Casey Affleck

Casey Affleck og Rooney Mara er stjernerne i David Lowreys seneste film A Ghost Story, der er en eksistentiel og metafysisk tidsrejse, der vil efterlade et blåt mærke på din sjæl.

Casey Affleck havde sin karrieres absolute bedste år, da han sidste år spillede den sorgramte Lee Chandler i Kenneth Lonnergans lille mesterværk Manchester by the Sea. En film, der ultimativt sikrede Affleck sin velfortjente Oscar-statuette og samtidig også hyldede Lonnergan for bedste manuskript.

Nu har lillebror Affleck med perlen A Ghost Story fået endnu en gylden mulighed for at overvinde kritikerne endnu en gang, når han sammen med Rooney Mara spiller hovedrollen i David Lowerys femte spillefilm.

Med A Ghost Story vender den anmelderroste instruktør, David Lowery, tilbage med en film, der behandler emner som eftermægle, tab, sorg og menneskets helt essentielle behov for at finde en mening og en eller anden form for forbindelse. Og det er ikke første gang Affleck og Mara spiller overfor hinanden. Tilbage i 2013 spillede de begge med i Lowerys romantiske krimidrama Ain’t Them Bodies Saints.

Denne gang er vi rykket fra landet til forstæderne, hvor et et tæppeklædt spøgelse (Affleck) beslutter sig for at vende tilbage til sit forstadshjem for at trøste sin kone (Rooney Mara), der i dybt begravet i sorg over tabet af sin mand. Her opdager han, at han i sin splittede tilstand er fanget i tid og rum og dermed tvunget til passivt at se til, mens hans kone langsomt glider væk fra ham. Herfra bliver spøgelset kastet ud på en kosmisk rejse, der sender ham gennem minder, der kræver stærke konfrontationer med livets helt store spørgsmål om eksistens.

Casey Affleck i filmen 'A Ghost Story'Casey Affleck i ‘A Ghost Story’ – Foto: A24

En surrealistisk oplevelse

A24 Films, det amerikanske produktionsselskab, der står bag, kalder filmen for en gennemført unik, ekstatisk og surrealistisk oplevelse, der runger længe efter, filmen er slut. Og filmen runger i allerhøjeste grad. David Lowrey har nemlig formået at skabe en lille verden, der breder sig ud smukt ud og bliver universel.

Casey Affleck i spøgelsesdragten i sig selv noget komisk, men når billedet af det lange, hvide lagen kombineres med Lowerys evne til at skabe stemninger, der nærmest er uhyggelige, bliver det pludselig alvor. Lysten til at grine af spøgelset fortager sig derfor ret hurtigt – især fordi figuren har en helt utrolig magt over de scener, det dukker op i. Det er de betydningsfulde og metafysiske scener, hvor der bliver vendt op og ned på verden, uden at du måske overhovedet bemærker det.

Affleck og Mara beviser endnu en gang, at de sammen er i stand til at skabe en helt unik kemi, der giver filmens kærlighedshistorie den skrøbelighed, der er tiltænkt, og som gør filmen til det, den er.

A Ghost Story kan ses som månedens film i Cinemateket.

Rooney Mara i ‘A Ghost Story’ – Foto: A24

 

Det siger andre anmeldere om A Ghost Story

The Film Stage: A Ghost Story is one of the most poignant films to ever grapple with this existential question.” (Jordan Raup)

See Also

The Guardian: “Casey Affleck channels Swayze in haunting love story” (Jordan Hoffman)

Variety: “While Lowery’s actual method of delivery may not be scary, it’s sure to haunt those who open themselves up to the experience.” (Peter Debruge)

The Hollywood Reporter: “A poetic meditation on time, memory and spiritual connection that is utterly true to its title.” (David Rooney)

IndieWire: “David Lowery’s Best Movie” (Eric Kohn)

Se traileren til ‘A Ghost Story’ nedenfor:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top