Der er faktisk ikke så langt fra Alene Hjemme til Die Hard, som man skulle tro. Vi lister de bedste julefilm, der sætter hyggen i gang og får os stemning i denne magiske tid.

1) Alene Hjemme (1990)


Vi har alle set den, og vi skal alle se den igen. Først når vi har vidnet den søde og altid efterladte Kevin tryne de to indbrudstyve, Harry og Marv, kan vi sige, at julen er kommet. Alene Hjemme udkom tilbage i 1990 og var helt indtil 2011 den mest indbringende action-komediefilm verden over, kun overgået af The Hangover Part II. Og det er faktisk ikke så mærkeligt, for det er en overraskende sjov og varm film, der helt passende er blevet en fast juletradition i både Danmark og USA.

 

2) Gremlins (1984)

Joe Dantes komedie-gyser om drengen Billy og hans mystiske kæledyr, den lille mogwai  Gizmo. Enhver der har set denne film i sin barndom forelskede sig i de små furby-lignende væsener. Det skulle da lige være indtil Billy overtræder den sidste sidste mogwai-regel og mader dem efter midnat. SÅ ved vi allesammen godt, hvad der udfolder sig.

 

3) Bad Santa (2003)

Den grove julekomedie, hvor vi ser Billy Bob Thornton agere svindleren Willie agere julemanden. Bad Santa er julefilmen man ikke sætter på for børnene, når de voksne skal have fred. Det er en grov og kynisk, men lattervækkende komedie, ikke mindst på grund af Billy Bobs “dead-pan” komik og udtryk. Fun fact: Ordet fuck, eller en variant heraf, bruges intet mindre en 159 gange i løbet af filmen.

LÆS OGSÅ:
Anmeldelse: 'La La Land' er magi på film

 

4) The Nightmare Before Christmas (1993)

Kultklassikeren ingen ved om hører til julen eller Halloween. Jack Skellingtons forsøg som julemand og udskejelser i Halloween Town er en sød og skæv fortælling, som kun Tim Burton kan fortælle den. Smuk stop-motion og stemningsfyldte musical-numre, gør dette til et must-see på enhver juleelskers liste.

 

5) Elf (2003)

Elf er en godartet familie-julekomedie, der rammer årstidens ånd uden at blive for tam eller uoriginal. Will Ferrell er charmerende som det adopterede (og alt for store) menneske i julemandens nissefabrik, der må se sig nødtaget til at drage til New York for at finde sin rigtige far.

 

6) Die Hard (1988)

Der er dem, der siger at Die hard er en julefilm, og så er der dem tager fejl. At se Hans Gruber styrte fra Nakatomi Plaza er efterhånden en ligeså højtidelig juletradition som at se stjernen blive sat på træet. Og sådan skal det være. Yippee ki-yay, motherfucker!

 

7) Scrooged (1988)

Bill Murrays julefilm fra 1988 delte anmelderne pga. filmens tone. Frank Cross er en gemen og ondsindet mand, der hjemsøges af tre spøgelser. Spøgelserne tager Frank ud på en rejse, hvor han skal opleve, hvad julen drejer sig om. Filmen er en anderledes fortolkning af det klassiske, amerikanske juleeventyr A Christmas Carol.  Den klassiske fortælling har aldrig været eventyr, der har hørt den danske jul til, men det bør ikke være grund til at snyde sig selv for julefilmen Scrooged. Og Bill Murrary vinder altid, ikk?

LÆS OGSÅ:
Brad Pitt lægger stemme til ny dokumentarfilm

 

8) Bossen og Bumsen (1983)

Hvis TV2s go-to julefilm er Alene Hjemme, så er TV3s modsvar Bossen og Bumsen. Sjældent har en komedie være genudsendt i så stor stil som denne feel-good Eddie Murphy-klassiker. Men selvom man har set den flere gange, end man kan tælle, zappes der ikke videre. Når mor står i køkkenet, far ligger på sofaen og Bossen og Bumsen kører over skærmen, ved man, at det er en speciel og bekymringsfri tid; Ja, det eneste vi bør bekymre os om i disse dage, er de pludseligt meget stramme bælter og stærkt udfordrede bukseknapper.

 

9) Batman Returns (1992)


Til superheltefanatikeren er der selvfølgelig også en julefilm. Både multimillionæren Pingvinen og den akrobatiste Catwoman truer Gotham, og det er op til Batman at holde styr på superskurkene. Det er den anden film af Tim Burton på denne liste, og Batman Returns har bestemt også den dystre Tim Burton-følelse. Og hvis du nu sidder og tænker, at det her er bestemt ikke en julefilm, så tager du helt fejl. Badman Returns  er proppet med jul!

 

10) Love Actually (2003)

Enhver kvindes julefavorit. Alle nyforelskede mænd har på et tidspunkt siddet igennem denne rom-com med en skulder våd af kærestens tårer. Den altid irriterende-charmerende Hugh Grant med det vedhængende smørrede smil tilslutter sig en lang liste af kendte skuespillere, heriblandt Kiera Knightley, Liam Neeson og Colin Firth. Filmen består af flere mindre fortællinger, der alle flettes sammen. Selvom filmen også lider under meget had pga. dens sukkersøde tone og store mængde af fans, er det blevet en klassiker for enhver elsker af romantik.

LÆS OGSÅ:
Lad os lige forklare: Det handler 'Mother!' egentlig om