På søndag kan du se den årlige Oscar-uddeling på TV2. Vi varmer op med 10 klassiske Oscar-film, som du kan fange på Netflix, HBO Nordic eller Viaplay.

1) Forrest Gump (1994) (Netflix)

En ægte og fuldstængt uundgåelige klassiker med Tom Hanks i hovedrollen som den søde og til tider rimelig heldige Forrest Gump. Filmen er instrueret af Robert Zemeckis og vandt intet mindre end seks Oscars i kategorierne Bedste film, bedste instruktør, Bedste mandlige hovedrolle, Bedste visuelle effekter, Bedste manuskript og Bedste redigering

2) The Black Swan (2010) – Netflix

Man behøver bestemt ikke være voldsomt balletinteresseret for at forstå, hvorfor Black Swan resulterede i en Oscar til Natalie Portman for Bedste kvindelige hovedrolle i 2011. Filmen om den ambitiøse Nina er en stærk film og til tider næsten uhyggelig film, der absolut prøver sit publikum af.

3) Goodfellas (1990) – Netflix

En af Martin Scorseses absolut bedste klassikere, Goodfellas, bør ses af  alle, der er vilde med gangstergenren, Robert DiNero eller Joe Pesci. Filmen var nomineret i en lang kategorier inklusiv Bedste film og Bedste instruktør, men det endte altså med at være Pesci, der hev en statuette hjem for Bedste mandlige birolle til Oscar-uddelingen i 1991.

4) 8 Mile (2002) – HBO Nordic

Okay, det er bestemt ikke en film, der hev nomineringer hjem i nogle af de store filmkategorier, men ind i mellem bliver vi altså lige nødt til at sætte pris på, at Oscarakademiet tildelte Eminem en pris for Bedste sang for nummeret Lose Yourself, som var soundtrack til det relativt velspillede drama 8 Mile. Det bedste af det hele? Eminem gad ikke engang dukke op til uddelingen.

5) The Shawshank Redemption (1994) – Viaplay

Når der skal snakkes om den bedste film nogensinde, så er det ret svært at komme uden om The Shawshank Redemption, måske bedre kendt på dansk som En verden udenfor. Filmen var i 1995 nomineret til syv Oscars, bl.a for Bedste film, og overraskende nok, så vandt den faktisk ikke en eneste statuette den aften. Til gengæld kan den så tage æren af at have ligget nummer et på IMDB’s top 250 adskillige gange.

6) The Social Network (2010) – Netflix

Filmen om Facebook-grundlæggeren Mark Zuckerberg fra 2010 modtog helt velfortjent et ar priser til Oscar-uddelingen i 2011. Forfatter Aaron Sorkin fik en Oscar for Bedste manuskript og derudover vandt filmen to priser for henholdsvis Bedste redigering og Bedste originale score. Filmen var desuden også nomineret i kategorierne for Bedste film, Bedste instruktørBedste lydmix, Bedste mandlige hovedrolle og Bedste cinematography.

7) Saving Private Ryan (1998) – Netflix

Er der egentlig nogen Oscar-uddeling uden Tom Hanks? Not so much. Det stærke krigsdrama fra 1998 er berygtet for sin 20 minutter lange og helt fantastiske kampscene, som efterfølgende er blevet kopieret i en lang række andre film – senest fornemmede man lidt af det i Rogue One: A Star Wars Story. Den Steven Spielberg-instrueret film var bl.a. nomineret til Bedste film, men endte med at vinde fem priser for bl.a. Bedste instruktør. Tom Hanks var nomineret for Bedste mandlige hovedrolle, men vandt desværre ikke. Prisen gik i stedet til Roberto Benigni for sin rolle i Life Is Beautiful.

8) Birdman (2014) – Viaplay

Før instruktør Alejandro G. Iñárritu sikrede Leonardo DiCaprio en Oscar for sin rolle i The Revenant, lavede han den fantastiske film Birdman med Michael Keaton i hovedrollen. Filmen vandt bl.a. en Oscar for Bedste instruktør, Bedste manuskript og Bedste film

9) The Aviator (2004) – Viaplay

Leonardo DiCaprio i en af hans klassiske roller, som han ikke fik en Oscar for. Martin Scorseses historiske drama vandt i 2005 hele fem Oscars for bl.a. Bedste kvindelige birolle (Cate Blanchett) og Bedste redigering. Filmen var i alt nomineret til 11 priser inklusive Bedste mandlige hovedrolle, Bedste instruktør og Bedste film.

10) Hævnen (2010) – Netflix

I Danmark elsker vi at stryge vores egen pels (siger man sådan?), og i dag er bestemt ingen undtagelse. Derfor skal vi da lige huske at have Hævnen med på listen, som jo sikrede Danmark og Susanne Bier en Oscar for Bedste udenlandske film.

Bonus: The Jungle Book (2016) – Viaplay

Alt kan ske på søndag, men hvis The Jungle Book fra 2016 ikke vinder prisen for Bedste visuelle effekter, så er der noget helt galt.. Vi kalder den og anbefaler, at du ser den inden prisuddelingen begynder søndag nat. God fornøjelse!

Andre gode Oscar-vindere, du kan fange på streamingtjenesterne er:

 • The Queen (2006) – Netflix
 • The Reader (2008) – Netflix
 • The King’s Speech (2010) – Netflix
 • The Danish Girl (2015) – Viaplay
 • Ray (2004) – HBO
 • Annie Hall (1977) – HBO
 • Monsters Inc (2001) – Viaplay
 •  Spotlight (2015) – Viaplay
 • 12 Years A Slave (2012) – Netflix
 • American Beauty (1999) – Netflix
 • Borte med blæsten (1939) – Netflix
 • No Country for Old Men (2007) – Netflix
 • Million Dollar Baby (2004) – Netflix
LÆS OGSÅ:
De nominerede til årets Bodilpris er offentliggjort