Filmfestivalen CPH:DOX er i dag blevet skudt i gang, og programmet er spækket med spændende dokumentarfilm fra ind- og udland. Her er otte film, vi synes, du skal se.

1) Cause of Death: Unknown

Som følge af antipsykotisk medicin dør instruktør Anniken Hoels ældre søster. Det leder hende ind i en mørk verden bestående af den farmaceutiske medicinalindustri, hvor både forskere, videnskabsmænd og politikere manipuleres. Filmen er en dybt gribende og medrivende journalistisk dokumentar om medicinalindustriens grådighed, der ultimativt sætter tusindvis af patienters liv på spil hvert år.

Instruktør: Anniken Hoel
Original Titel: Dødsårsak: Ukjent
Land: Norway
År: 2016
Varighed: 90 min

Se spilletider og billetpriser her.

2) The Islands and the Whales

I  ‘The Islands and the Whales’ får du et helt utroligt indblik i Færøernes berygtede fiskerikultur, hvor der er fokus på tillid, sammenhold og en usikker fremtid for det ø-folket. Forurening og kviksølv truer livet i havet omkring de grønne og majestætiske øer. Skal man insistere på at indrette sig efter de nye omstændigheder eller skal man holde fast i traditionen?

Instruktør: Mike Day
Original Titel: The Islands and the Whales
Land: United Kingdom, Denmark, Scotland
År: 2016
Varighed: 82 min
Dialog: Faroese, English, Danish

Se spilletider og billetpriser her.

3) 69 Minutes of 86 Days

Instruktør Egil Håskjold Larsen sætter form og ansigt på den hårde og lange rejse fra et græsk flygtningecenter og hele vejen til Uppsala. Filmen handler om den 3-årige Lean og hendes familie og et nærværende indblik i vor tids store humanitære tragedie.  For familien er det en rejse på 86 dage, som for alvor vender op og ned på deres liv og set gennem barnets naive og uskyldige perspektiv, er det en film, der virkelig bevæger sit publikum.

LÆS OGSÅ:
Din guide til årets CPH:DOX
Instruktør: Egil Håskjold Larsen
Original Titel: 69 Minutes of 86 Days
Land: Norway
År: 2017
Varighed: 71 min
Dialog: Arabic
Undertekster: English, Norwegian

Se spilletider og billetpriser her.

4) Præsidenten fra Nordvest

Kan man efter 47 år i Danmark tage til Somalia, blive præsident og skabe demokrati? Det tror Ahmed Dualeh stærkt på, da han pakker sin kuffert og rejser afsted for at stille op som kandidat til præsidentvalget i Somalia. Modstanden og stor, og det er ikke så let, som Ahmed måske havde håbet på.

Instruktør: Lars Feldballe-Petersen
Original Titel: Præsidenten fra Nordvest
Land: Denmark
År: 2017
Varighed: 65 min

Se spilletider og billetpriser her.

5) The Unforgiven

'The Unforgiven' konfronterer Esad med sine ofre og med sig selv som ung mand i en mørk, personlig fortælling om ondskab, selvhad og tilgivelse.

Som 19-årig blev Esad radikaliseret og trukket ind i Balkankrigen, hvor han var bosnisk fangevogter og aktivt delog som bøddel overfor de serbiske krigsfanger. Kan den slags ondskab tilgives? Og bør den blive tilgivet? I 25 år har han kæmpet med sin anger, og nu vil han møde de mennesker, som han selv var med til at gøre til ofre under borgerkrigen i eks-Jugoslavien. Fortiden glemmer ikke og krigens psykologi er dyster i Esads hjerteskærende historie.

Instruktør: Lars Feldballe-Petersen
Original Titel: The Unforgiven
Land: Finland, Denmark
År: 2017
Varighed: 75 min

Se spilletider og billetpriser her.

6) When You Look Away

Hvordan forklarer vi det uforklarlige og hvordan skaber vi en bevidsthed om det ubevidste? Er der i virkeligheden en naturlig forklaring på det uforklarlige og er skæbnen forudbestemt?

LÆS OGSÅ:
Sofia Coppola: "Nicole Kidman er en helt unik skuespiller"

Filmen er en fortsat undersøgelse af den menneskelige bevidsthed, en undersøgelse som Phie Ambo indledte med filmen ’Mechanical Love’ fortsatte i ’Free the Mind’ og som nu bevæger sig et skridt videre ind i videnskaben. I tæt samarbejde med forskere ved Niels Bohr Instituttet søger Phie Ambo en forståelse af den menneskelige bevidsthed gennem forskerens og praktikerens perspektiv.

Instruktør: Phie Ambo
Original Titel: …når du kigger væk
Land: Denmark
År: 2017
Varighed: 84 min
Dialog: Danish
Undertekster: English

Se spilletider og billetpriser her.

7) A Modern Man

Charlie Siem har alt: Han er en dygtig og ambitiøs violinist med adgang til alverdens koncertsale og han er billedsmuk med en succesfuld karriere som fotomodel. På overfladen virker det som det perfekte liv. Men bag den fotogene facade udkæmper han en kamp for at skabe en tilværelse, som opfylder forestillingen om den ultimative success og tilfredshed. Filmen er et portræt af det 21 århundredes tidstypiske menneske, om vores forstillelse og jagt efter lykke og perfektionisme.

Instruktør: Eva Mulvad
Original Titel: A Modern Man
Land: Denmark
År: 2017
Varighed: 85 min
Dialog: English

Se spilletider og billetpriser her.

8) Safari

Den østrigske instruktør Ulrich Seidl er rejst til Namibia for at portrættere de europæere, der med tropehjelme, ladte geværer og Euro i baglommen bevæger sig rundt på savannen efter dagens bytte: En zebra eller en giraf – allerhelst en elefant. Efter drabet betaler jægeren og får taget et billede med dyret, men han er ikke til stede, når det skal flås og udstoppes. Filmen giver et bizart og klart lys over en grotesk affære, hvor pengebeløbets størrelse afgøre det eksotiske bytte.

LÆS OGSÅ:
Bag om scenen på 'Fantastic Beasts and Where to Find Them'
Instruktør: Ulrich Seidl
Original Titel: Safari
Land: Austria
År: 2016
Varighed: 90 min

Se spilletider og billetpriser her.