Peter O’Toole: Otte Oscar-nomineringer men ingen sejr

Peter O’Toole nåede i løbet af sin næsten 60-årige karriere at blive nomineret til i alt otte Oscarstatuetter. Alligevel nåede han aldrig at vinde en for sit arbejde i en enkeltstående film. Det er til trods for, at han har spillet nogle af de største roller i en række af de mest mindeværdige film.

”And the Oscar goes to…” er en sætning, som Peter O’Toole måtte høre mange gange i løbet af sin karriere. Desværre uden at vinde en eneste af de i alt otte eftertragtede Oscar-statuetter, som han i løbet af sin næsten 60-årige karriere nåede at blive indstillet til.

Peter O’Toole blev født i 1932. Hans mor var skotsk, hans far irsk. Til trods for dette var de bosat i England. Nærmere Hunslet, hvor de boede det meste af Peter O’Tooles og hans søsters barndom. De boede her, fordi de blev evakueret fra Leeds som resultat af 2. Verdenskrig. Tilsyneladende gik det hele let til til trods for krigen. Peter O’Toole gik på katolsk skole og kom efterfølgende i lære på en avis.

Derefter var han to år i værnepligt efter krigens afslutning, og valgte efter det at efterleve sin drøm om at blive skuespiller og lave teater. Trods et afslag fra dramaskolen, Abbey Theatre i Dublin, fik han et stipendium til Royal Academy of Dramatic Arts. Her gik han i årene fra 1952 til 1954.

Yderligere to år skulle der gå, før han for alvor kom godt i gang med skuespillerkarrieren. I 1956 fik han nemlig sin første rolle i stykket Major Barbara på Bristol Old Vic teater. I løbet af de næste fire år spillede han på dette teater mere end 50 hovedroller i forskellige teaterstykker. En præstation ud over det sædvanlige, der var med til at forme ham som skuespiller og menneske.

LÆS OGSÅ:
Casey Affleck trækker sig fra årets Oscar-uddeling: Derfor vil han ikke deltage

Teatret skulle dog vise sig ikke at være nok for den ambitiøse skuespiller, og han vendte i 1959 snuden mod filmens verden. Her kom han for første gang op på det store lærred med filmen The Day They Robbed the Bank of England. Rollen var ikke stor, men det var en start for den unge og ambitiøse skuespiller.

De 100 største skuespillere nogensinde

Hans gennembrud kom tre år senere, da han spillede hovedrollen i klassikeren: Lawrence of Arabia, der i dag anses for at være en af de bedste film nogensinde. Med en metascore på 100 ud af 100 på IMDB tilhører filmen en meget eksklusiv klub med kun syv andre medlemmer. For at få en så høj metascore skal alle anmeldere nemlig have været enige om, at filmen fortjener topkarakterer.

Desuden er Peter O’Toole for denne præstation også rangeret som nummer ét på Premiere Magazines liste over de 100 største skuespilpræstationer nogensinde.

Filmen gav ham ham hans første Oscar-nominering, men han tabte dengang til Gregory Peck, der var med i den adapterede film To Kill a Mockingbird. Som Peter O’Toole 60 år senere ville kunne konstatere, ville dette ikke være sidste gang, at han måtte blive siddende på tilskuerpladserne og se en anden løbe afsted med den pris, som han endnu manglede at vinde.

LÆS OGSÅ:
Oscar-uddelingen 2017: Historiens STØRSTE Oscar-fiasko

Peter O’Toole var aktiv i næsten 60 år og spillede i den periode et hav af mindeværdige roller. Mest kendt er Lawrence of Arabia, men han var blandt andet også medvirkende i filmen The Last Emperor, der vandt ni Oscarstatuetter samt den tredobbelte Oscarvinder: The Lion in Winter. Og det er film som disse, der, inklusive Becket fra 1964, burde have sikret Peter O’Toole en Oscar.

Indstillet til æres-Oscar

Sådan skulle det dog ikke gå. Til gengæld nåede han i løbet af sin karriere at vinde fire Golden Globes, en British Academy Award og en Primetime Emmy, før han i 2002 blev indstillet til en æres-Oscar. En Oscar, der skulle gøre op for alle de gange, han blev nomineret uden at vinde. Han fik den overrakt af Meryl Streep og modtog stående bifald fra alle i salen.

Der skulle dog noget overtalelse til at få ham til at modtage denne pris. Først nægtede han at modtage den, da han så det som værende noget, man modtog, efter man gik på pension:

“I am still in the game and might win the lovely bugger outright. Would the Academy please defer the honor until I am 80?” skrev han i et brev til akademiet, da han hørte om indstillingen til prisen.

Den dengang værende præsident for akademiet, Frank Pierson, måtte derfor svare tilbage og give ham nogle eksempler på personer, der havde fået en æres-Oscar og året efter præsterede at vinde en ”rigtig” Oscar for sit arbejde på en film. Efter lidt overtalelse gik O’Toole da også med til at modtage prisen.

O’Toole som Cornelius Gallus i ‘Katherine of Alexandria’.

Overgik sin kollega og ven

Peter O’Toole præsterede dog aldrig at vinde en Oscar for en sit arbejde på et enkeltstående stykke arbejde. Kun for sit samlede livsværk. Han blev nomineret endnu engang for filmen Venus i 2007, men blev atter engang forbigået. I stedet gik prisen ved denne lejlighed til Forest Whitaker. Peter O’Toole måtte denne gang tage til takke med at blive den mest nominerede til en Oscar uden nogensinde at vinde prisen. Han overgik således sin kollega og ven Richard Burton, der nåede at blive nomineret til hele syv Oscars uden at vinde.

LÆS OGSÅ:
Ben Affleck vil være gangster i 'Live by Night'

Peter O’Toole døde den 14. december 2013 i en alder af 81 år. Han fik året efter en pris opkaldt efter sig på Bristol Old Vic Theatre School. Prisen gives nu hvert år til to unge skuespillere fra skolen og omfatter også en professionel kontrakt på Bristol Old Vic teatret. Det sted, hvor Peter O’Toole selv startede sin skuespilkarriere.