Københavns Nordvestkvarter befinder sig i disse år i første stadie af en omfattende gentrificeringsproces. I dette stadie strømmer kreative typer fra nu mondæne områder af hovedstaden til, for at sætte deres præg på den ”nye” bydel, NV.

Det industrielle område, der emmer af en New York-agtig coolnes, har givet grobund for mange hyggelige steder, hvor man både kan få stillet sulten, tørsten og kulturlysten. Vi tager pulsen på en af Nordsvests hyggeligste caféer, der byder på så forskelligartede kulturelle oplevelser som pinball-turneringer og poesioplæsninger.

Ærlig caféhygge med god vinyl-lyd

På Sneppevej 2, mellem fotobutikker, møntvaskerier og bland-selv-bikse, ligger Fovl, et lille stemningsfuldt kaffe- og ølsted, der huser adskillige arrangementer for både de festglade, og dem der gerne vil fordybe sig. Indretningen er simpel med rustikke klinker, rå træborde og – stole og et toilet, der er et studie udi fugle-kitsch! Her får man ikke Cola, Fanta, eller Sprite, kortet byder i stedet på et udvalg af specialsafter og –sodavand. Prøv fx en John Lemon eller en Club Mate, mens du lytter til en af de lækre vinyler, der spinner på pladespilleren.

Er du småsulten, serverer køkkenet en udmærket morgenmad, og ellers kan du nyde en af de retter, der i den grad oplever en (Instagram)renæssance for tiden, nemlig toasten. Prøv fx en Rosemary’s Gedeost med æbler, rosmarin og saltede mandler eller en Make Tuna Great Again, en Trump-refererende toast med tunsalat, cheddarost, æg m.m.

Fin- og populærkultur i skøn forening

Udover at være café er Fovl også gået hen og blevet lidt af et kulturelt samlingspunkt i NV, både i form af at samle mennesker af forskellige baggrunde og aldre til et varmt måltid mad, og ved at byde på intime oplæsninger fra nogle af Danmarks mest markante stemmer.

Vegetarisk fællesspisning er en fast del af det månedlige program, ligesom Early Parties, hvor en skiftende dj spiller aftenen i gang allerede fra kl. 20:00, er blevet en tradition. Helt fyldt op bliver der desuden, når Fovl arrangerer deres Øl & Poesi aftener, der indtil videre bl.a. har budt på oplæsninger fra Caspar Eric, Theis Ørntoft og Sofie Diemer, der henholdsvis står bag de anmelderroste digtsamlinger ”Nike”, ”Digte 2014” og ”Lol-lita”.

På Fovl er der altså rig mulighed for at følge med i, hvad der sker på den litterære scene i Danmark, men stedet er ikke mere highbrow end at man også kan få sig et spil pinball i kælderen og en øl i baren. Maskinen er for øvrigt den såkaldte ”Theatre of Magic” (hvis der

skulle sidde nogle kendere derude) og den skulle efter sigende ligge nr. 2 på IPDB’s (Internet Pinball Machine Database) liste over de bedst ratede pinballmaskiner nogensinde – der kan man bare se!

Nyt liv i Nordvest

Fovl er altså et godt eksempel på et af de mange nye steder, der er poppet op i NV på det seneste. Herudover må også Verdenshjørnet fremhæves, det nye streetfoodmarked ved Nørrebro Station med egen Tipibar, brætspil og filmvisning, ligesom Nordvest Ølbar, med de mange skiftende craftbeer på hanerne, bestemt også er et besøg værd.

Til sidst er der bare tilbage at håbe, at NV får lov at bevare sin status som et af de sidste steder i København, der endnu ikke er blevet rigtig mondænt. Et sted uden alt for mange store amerikanske kaffekæder, men et sted hvor kreativiteten og kulturen kan få lov til at blomstre.

Næste arrangement på Fovl er reception for Ida Holmegaards roman ”GRACELAND” d. 28. april. Ida er uddannet fra Forfatterskolen i 2013 og debuterede med den korte roman ”Emma Emma” i 2015. Der vil både være øl og bobler, samt mulighed for købe bogen billigt og få sig sludder med forfatteren selv. Ses vi i NV?