Trods et en anelse ensformigt baggrundsbeat har Marwan med Partisaner skabt et album, som den store fan af dansk rap og hiphop bestemt burde lytte til.

Marwan har en mission. En mærkesag. Han ønsker en bedre verden, og det er lige netop det, som hans nye album handler om.

Med udgangspunkt i sit eget liv bruger Marwan Partisaner til at hylde alle menneskers kamp om at stå forrest for en mere retfærdig verden. Selvom han  ikke lykkedes 100 procent med denne mission, er resultatet absolut et lyt værd.

Først kom debutalbummet P.E.R.K.E.R i 2007, dernæst det mere reflekterende album mennesker i 2010, før albummet af kunstnerens eget navn kom i 2014. Nu er Marwan klar med det fjerde studiealbum, Partisaner. Et personligt album spækket med rap og old school hiphop. Albummet indeholder stikpiller til blå blok, og især Dansk Folkeparti-politikeren Cheanne Nielsen og hendes udtalelser om flygtninge.

Albummet er på mange måder et typisk album for Marwan, og der kan drages parraller til tidligere udgivelser. Det er trods sin måske lidt mere mørke tone stadigvæk rimelig friskt i sit beat. Det giver et indblik i en hverdag i Aarhus Vest samtidig med, at det kritiserer det borgerlige Danmark. Man kan hele vejen igennem mærke, at Marwan er vokset som musiker og kunstner og vigtigst af alt: Man kan mærke Marwan. Han er tilstede på sit album.

LÆS OGSÅ:
Kanye West vil lave møbler med IKEA

En rå introduktion

Allerede fra første nummer er der gang i den. Vi kastes som lytter ind i en rå men samtidig dyster introduktion, mens et bastungt og råt beat spilles i baggrunden til linjerne: ”Lad mig vise hvordan du tager din partisaner på.” Igen og igen gentages frasen, og den første sang giver absolut lyst til at lytte til mere. Det er kort sagt en god start på albummet.

Flere sange kan stå alene som individuelle hits, der både ville kunne placeres højt på de danske hitlister og blive spillet i radioen. Marwan har lavet flere catchy sange med catchy omkvæd, som ville fungere rigtig godt til at sætte gang i festen, koncerten, spillestedet eller til en festival. Som lytter vil man hurtigt kunne føle sig hjemme i det univers, som Marwan har skabt med albummet. Man vil eventuelt kunne synge med på sangene, selvom det kun er første eller anden gang, man hører dem. Som enkeltstående numre er der nemlig flere spændende og anbefalingsværdige højdepunkter.

For ensformigt et baggrundsbeat

Desværre lykkedes albummet ikke helt som helhed. For selvom beatet også er albummets styrke, så er det også albummets svaghed. Det følger nemlig med næsten hele vejen igennem uden den store variation. Især i versene og stroferne. Og selvom det er fedt i starten, så er det altså lidt som at spise pizza hver dag i ti dage.

LÆS OGSÅ:
Se Ariana Grande i ny musikvideo til 'No Tears Left To Cry'

Baggrundsbeatet bliver for ensformigt. Det bliver for larmende, og man får lidt svært ved at koncentrere sig om at lytte til teksten. Det er synd. Det går nemlig ud over den mærkesag, som Marwan har sat på dagsordenen. Hans budskab synker i hans eget beat og kommer derfor stærkest til udtryk i starten, slutningen eller i omkvædene af hvert nummer. Hvis man derfor er meget interesseret i hvad Marwan synger, så kan beatet være forstyrrende.

Mange spændende højdepunkter

Det er dog også den eneste kritik, der er at finde på albummet, for langt hen ad vejen er størstedelen af numrene spændende, når man ser på dem enkeltvis. Og det bliver ikke dårligere af, at Marwan får besøg af flere navne fra den danske top af pop- og rapmusik. Både L.O.C, Wafande, Lord Siva, Cha D, de to rappere fra Suspekt, Orgi-E og Bai-D gæster albummet.

Denne afveksling mellem Marwan og de mange andre dygtige rappere og sangere er med til at skabe dynamik. De er, trods det bastunge beat, med til at skabe den variation, som albummet kunne have risikeret at mangle.

Der er ikke nogen tvivl om, at albummet bestemt kan anbefales. Selvom det langt hen ad vejen ikke er noget, som man ikke har hørt før, så er det stadig fedt. Marwan har med dette album lavet et godt stykke arbejde, som man som fan af dansk rap helt klart burde afspille i nærmeste fremtid.

LÆS OGSÅ:
Se den nye musikvideo fra Circa Waves

Trackliste:

01. PARTISANER
02. KVAELERTAG feat. Bai-D
03. TEENAGERE feat. Cha-D
04. ÅRHUS V VETERAN feat. L.O.C.
05. GULDKAKAO
06. LIL’ PERKER
07. BLACKBERRY
08. GESTAPO feat. Yahronatan
09. VÆLT REGERINGEN feat. Klamfyr & Wafande
10. REINKARNATION feat. Lord Siva

Selskab: Art People / Beatdown
Udgivet: 3. marts 2017