Det er nu snart en uge siden, vi lod de slidte (og møgbeskidte) gummistøvler stå foran vores kollapsede telt på Roskilde Festival. Det var en farverig uge fyldt med både regn, hård vind og solskin, som vi smilende kan tænke tilbage på, mens vi allerede glæder os til næste års festival. Og mens vi glæder os, kan vi mindes nogen af de ting, vi især kan huske fra dette års festival – både de gode og de dårlige!

De mest mindeværdige musikoplevelser

Solange

Vi kendte hendes søster, og vi kendte en lille smule hende. Men efter Solange helt perfekte koncert (og ja det kan vi konstatere), scorede hun en stor plads i vores hjerter for hendes meget minimalistiske og rene udtryk. Der var ikke noget spraglet og ekstravagant over Solange koncert. Der var bare hendes fantastiske stemme, nogen rødt-klædte kor-piger (Dream Girls hello again) og en fantastisk kontakt mellem artist og publikum.

The xx

Vi var nysgerrige omkring, hvorvidt det britiske indie-band the xx med deres stille og melankolske musik kunne vække den rette stemning på en så stor scene som Orange. Og til vores kæmpe lettelse, fangede the xx ikke bare et kæmpe publikum, de startede en fest i blandt dem. En fest, der stadig runger i vores øre.

Nas

Han er en af hip hoppens vigtigste og største af sin art, men det er nogen år siden, at den amerikanske 90’er rapper Nas har leveret noget, og det er klart, at man kunne blive bange for, at hans koncert ikke ville leve op til det, han var dengang. At hans koncert ikke ville leve op til alle de ting, Nas har betydet for hip hop musikken som den er i dag. Men Nas levede op til forventningerne (og lidt til) med koncerten. Han fyrede nemlig en blanding af af både velkendte hits, mindre kendte hits og hyldest-sange til store ikoner. Og hans kreative opbygning af koncerten, fik Orange-scene til at lyse – selv om koncerten var en af de sene.

LÆS OGSÅ:
Mac DeMarco gæster København til sommer

Foo Fighters

Og man behøver ikke engang at være til den slags! Foo Fighters har altid været og vil altid være – en legende indenfor sin genre og det verdenskendte rock-band var for mange en stor ære at kunne se i Danmark. Koncerten samlede mange forskellige generationer og typer – både fans og nysgerrige. Der skal meget til at holde gang i sådan en fest, og der var ingen tvivl om, at Foo Fighters gjorde det.

Forhindringer på camping- og festivalpladsen

GOD security skabte lange køer

Alt taget i betragtning, var det SÅ dejligt, at Roskilde havde forbedret deres security, da festivalpladsen åbnede onsdag eftermiddag. Dog var der ingen tvivl om, at det skabte en klods om foden for de, der skulle nå ind til koncerter første eftermiddag (såsom Phlakes åbning af Orange scene blot en time efter pladsen åbnede). Køerne var for lange og uoverskuelige, og gentagelserne af dem senere på ugen, kunne let have ødelagt nogens chancer for at komme tæt på yndlingsbandet – øv!

Regn/slud og meget kold vind

Vi var måske blevet advaret, men det var stadig en kæmpe skuffelse, at vejret ikke skulle være med vores vilje i år. Til trods for, at regnen kom senere end forventet, var en stor del af festivalens opvarmningsdage fyldt med ekstremt kold vind, blæst der ødelagde vores telte og meget mindre sol end de forrige år har budt på. Derudover slog regnen (som fortsatte og fortsatte) en del gode campister af kurs, og festivalens sidste dage føltes mere stille end de burde – og har gjort de tidligere år.

LÆS OGSÅ:
Roskilde festival: G-Eazy overtog Arena

Derudover løb Festivalens eneste Festival-supply shop tør for pavilloner og presseninger, da det blev allermest tiltrængt, hvilket var en kæmpe skuffelse for camps, hvis pavillon først blev slugt af blæsten og derefter ødelagt af regnen.

Skrald, skrald, SKRALD

Der er ingen tvivl om, at det er de færreste, der gider at gøre en indsats for at holde orden, hvis andre ikke gør det. Men er vi blevet værre til at være gode medborgere – og smide den plastikpose ud i skraldespanden, eller har det altid været sådan? Der er i år blevet efterladt meget mere skrald på Roskilde, end hvad der har været plads til, og vi kan kun håbe på, at der vil blive forsøgt med forskellige nye tilgange til sagen næste år.

Ting der fungerede bedre end sidste år

Billigere øl!

Hvor var det dejligt, at vi i år ikke var nødsaget til at slæbe fem rammer øl med ind lørdag eftermiddag efter en ulækker dag i en regnfyldt kø. For i år havde Roskilde up’et deres game i forhold til ølsalg. De havde nemlig skruet prisen på en ramme ned til 130 kr. + pant. Et tilbud, der helt sikkert var til stor glæde for mange festglade mennesker. Vi krydser fingre for en gentagelse af successen næste år! Derudover var det i år også vældigt populært med Tuborgs’ økologiske RÅ-øl, der både blev solgt ivrigt på festivalpladsen og som ramme.

LÆS OGSÅ:
5 kunstnere, du nok ikke kender, men som du SKAL se på Roskilde

Det nye område

Der er i forvejen plads til alle på Roskilde. Der er de mere larmende områder, de stille, de rene og de kreative. Der er steder, hvor du hurtigt kan falde i søvn, og steder hvor der konstant vil lyde en klang af høj bas i dit øre. Alligevel kom Roskilde med et alternativt og fedt område (området F lige mellem Rising scenen og L), der kombineret glæden ved en festlig camping-ånd (ligesom L er kendt for) og en meget nærtliggende entre til festivalpladsen. Et klart eksempel på, at Roskilde bliver bedre og bedre til at indrette sig.