Ingen eksisterer med vilje, ingen hører til nogle steder, alle skal dø en dag. Og ‘Rick and Morty’ er serien, du absolut skal se.

Adult Swim-serien Rick and Morty har fået kultstatus hurtigere, end du har kunne nå at sige “meseeks.” Serien, der er skabt af Dan Harmon og Justin Roiland, handler om den vanvittige (og for det meste ret fulde) videnskabsmand Rick og hans noget naive barnebarn Morty. Sammen rejser de gennem planeter og dimensioner på en lang række forskellige missioner, der alle rangerer fra en anelse absurde og helt ud til det næsten traumatiserende.

I løbet af de seneste to sæsoner har serien i den grad bevist, at den er meget mere end bare en helt almindelig og underholdende animationsserie for voksne. Faktisk kan man gå så langt at argumentere for, at den er en af de mest filosofiske og rørende serier af sin slags – nogensinde.

Man kan trække en streg helt tilbage til The Flintstones fra 1960, men det er utvivlsomt The Simpsons (1981), South Park (1997) og Family Guy (1999), der har sat tonen og bestemt formatet for, hvordan animerede komedieserier for voksne skal tage sig ud. Andre serier, der er værd at nævne er blandt andet King of the Hill (1997 – 2010), Futurama (1999 – 2013) og Bob’s Burgers. Men selv hvis men kaster sig ud i udførlige analyser af enkelte serier, så kan man ikke benægte, at The Simpsons var serien, der for alvor banede vejen for alle de animationsserier, der er kommet til efterfølgende.

Rick and Morty er en helt særlig serie

Både The SimpsonsSouth Park og Family Guy formår på hver deres måde at behandle aktuelle emner på en provokerende og debatskabende måde. Og selvom Rick and Morty både i humor- og animationsformat læner sig op ad det, The Simpsons kreerede tilbage i slutningen af 80’erne, så er serien alligevel bestående af noget, der ikke kan findes i nogle af de førnævnte shows.

Serien imponerer først og fremmest ved dens evne til at balancere og sammenvæve en stærk visuel sci-fi-komedie med et oprigtigt syn på den menneskelige tilstand. Det opnår den til dels ved måden, den vender op og ned på genkendelige troper, figurer og arketyper. Der bliver stillet en række dybe og seriøse eksistentielle spørgsmål, samtidig med at publikum alligevel er top-underholdt.

De første episoder af serien havde premiere på den amerikanske tv-kanal Adult Swim i 2013, og selvom serien kun kører på sin tredje sæson, har den allerede nu opnået status som både en kult komedieserie og et stykke stærkt meta-postmodernisme. Derfor er det ikke så mærkeligt, at der allerede er nogen, der har kastet sig over at lave en dybdegående analyse af serien i form af et gennemført videoessay. Amp Lab Media står bag videoen, og vi anbefaler, at du tager et kig på den nedenfor.

Rick and Morty er tilgængelig på Netflix nu.