25 år efter at Rodney King var centrum i optøjer i Los Angeles, er der nu kommet en performance om ham. Det er instrueret af Spike Lee, fremført af Roger Guenveur Smith og helt klart værd at se.

En ny forestilling er netop kommet på Netflix. En lidt anderledes forestilling end man måske er vandt til. Det er nemlig en poetisk og lidt alternativ fortælling om Rodney King og de optøjer, der startede efter, at han blev udsat for politivold på grund af en biljagt.

Rodney Glen King var taxachauffør og blev internationalt kendt den 3. marts 1991. Han var netop på vej hjem, sammen med to venner. De havde været hjemme hos en ven og set en basketballkamp og havde drukket. På vej hjem kørte Rodney King alt for stærkt i sin bil, og i løbet af turen hjem startede der en politijagt.

Da Rodney King blev stoppet, startede det, der senere ville skabe vrede i hele USA. Fire politimænd gennembankede Rodney King. To skud med en stungun og et sted mellem 53 og 56 slag med knippel blev det til. Dette resulterede i, at han mistede mere blod, end godt er og måtte få sat en metalplade ind bag øjet, for at det ikke ville smutte ind og irritere hjernen.

Til gengæld optog en tilfældig mand, der havde en lejlighed ud til gerningsstedet episoden. Optagelsen blev senere vist på en masse medier, og det sendte chokbølger gennem indbyggerne i USA. Endnu værre blev det, da de fire politimænd senere blev frikendt.

En udforskning af den forfærdelige episode

Netflix’ performance med Roger Guenveur Smith på scenen er netop historien om denne forfærdelige episode. Det er historien om de optøjer, der fulgte efter mishandlingen af Rodney King. Samtidig med at det også er en fortællingen om det psykiske element ved, at være midtpunkt i en så stor konflikt som det senere endte med at. Uskyldige mennesker blev slået ihjel, og flere uskyldige mennesker fik røvet deres butikker.

Selve denne performance af Roger Guenveur Smith kan forklares som et en times langt digt. Et digt som er en biografisk fortælling. Og selvom at Roger Guenveur Smith ikke altid følger en kronologisk orden i sin fremstilling af Rodney King, er det ikke svært at følge med i den dystre, men smukt fremførte forestilling.

Det er klart fra starten hvilken stemning, der vil præge forestillingen. Roger Guenveur Smith står badet i sved og ligner en, der har traumer efter optøjerne. Det er næsten til at føle den smerte, der har været forbundet med episoden.

Anderledes, men klart anbefalingsværdig

Forestillingen er på sin vis udfordrende i sin stil. Den er langt fra at være hollywoodiseret. Ud over at være en fremstilling af Rodney Kings liv og efterfølgerne af politivolden, er performansen også et spørgsmålstegn ved, om politivold mod sorte endnu er væk?

”Rodney King” blev udgivet på Netflix den 28 april i år. Hvis ikke allerede du har set det, er det klart anbefalingsværdigt til dig, der ønsker at se en anderledes, men dybt imponerende og tankevækkende forestilling med en dybere mening. Selv er det den bedste optræden af en person, som jeg har set længe.