Ventetiden har været uudholdelig, kvælende og deprimerende, men i går aftes vendte SKAM endelig tilbage med første afsnit af sæson tre.

Dritkul, føkke og russebuss. Der findes snart ikke den dansker, der ikke har fået et udvidet ordforråd med norske termer inden for det sidste år. Selvom normalen er at vente år på nye sæsoner af serier, er det kun knap tre måneder siden, at sidste afsnit af sæson to af SKAM blev lagt op på seriens egen hjemmeside. Men ventetid er en relativ størrelse, og for ægte fans har den føltes som tørke i halsen morgenen efter en vors (forfest på dansk). I går aftes klokken 19:55 var ventetiden dog endelig ovre for de hungrende fans, og tredje sæson blev skudt i gang med første afsnit om seriens nye hovedperson Isak.

spoiler_alert

Det sker der i afsnit 1

I seriens første sæson fulgte vi den usikre Eva, der døjede med kæresteproblemer og følelsen af ikke at passe ind som førsteårselev på gymnasiet i Oslo. I anden sæson blev gymnasielivets drama og problemer skitseret af den selvsikre og holdningsfaste Noora, som langt de fleste piger må erkende, at de fik et lille girl crush på. I tredje sæson flytter serien fokus fra pigegruppen til drengegruppen, og det er nu Evas ven Isak, der er hovedpersonen, som har problemer med at finde og acceptere sin seksualitet.

Serien fører os direkte ind i gymnasielivets dunkende pulsåre. Til en stor privatfest hos Eva sidder Isak, Jonas og deres to nye venner Magnus og Mahdi i et badekar på toilettet og ryger pot. Drengene mener, at Isak er for kræsen med piger, og da en tynd, korthåret pige træder ind på badeværelset, ser Isak sit snit til at bevise overfor drengene, at han ikke har lagt piger på hylden. Der går ikke mange sætninger mellem Isak og den korthårede pige, før de giver sig i gang med at spise hinanden, og da de senere er alene i rummet, og pigen sætter sig på knæ foran Isak, må han stoppe løjerlighederne, for der er noget mellem benene, der ikke vil fungere.

LÆS OGSÅ:
'House of Cards' forlænges

4

Isak er flyttet ind på Nooras værelse i kollektivet, mens Noora er i London med William, hvor han har fået arbejde. Noora virker på et FaceTime opkald med sine gamle roommates i kollektivet ikke til at trives i London, så vi kan godt lade håbet spire om, at Noora kommer tilbage og bliver en del af serien. Skuespilleren bag William-rollen har dog inden sæsonens start meldt ud til flere medier, at han ikke bliver en del af serien i denne omgang, så hvis vi vil have eye candy af den helt store kaliber, må vi nøjes med Penetrator-Chris. Ham møder vi i øvrigt allerede til festen, hvor ham og Eva presser hinanden op af en væg i ægte ’get a room’ stil.

Vilde er stadig sit gamle jeg, der kæmper en brav kamp om at sætte sig øverst på sociallivets piedestal, og hun har derfor sammen med Sana lavet en kosegruppa. Medlemmerne af gruppen skal lave mad og sprede kærlighed til de tredjeårsstuderende, der er i gang med at forberede revyen. Sana får med sin udspekulerede og ’to cool for school’ attitude tvunget Isak og drengegruppen til at være en del af kosegruppa, og selvom det i første omgang virker total lamt for drengene, skal det vise sig at være interessant for Isak.

LÆS OGSÅ:
Se Miley Cyrus i den nye serie fra Woody Allen

Isak er med til første møde i gruppen, hvor han falder i snak med gymnasiets nye dreng, og det er ikke svært at fornemme Isaks sommerfugle boble i maven, når de to drenge ryger en smøg sammen udenfor på en bænk. Drengene får til opgave af Vilde at lave mad sammen hver dag hele næste uge, og mon ikke vi får en masse indblik i, hvordan det kommer til at gå i næste afsnit.

2

Revolutionerende koncept

Der findes efterhånden ikke et medie med respekt for sig selv, der ikke har kommenteret seriens geniale måde af udfolde sig på. Det var rigtig nok i går aftes, at hele det samlede afsnit blev lagt på nettet, men siden sidste lørdag nat er små bidder af det samlede afsnit dag for dag blevet lagt ud på seriens egen hjemmeside.

Scenerne fra Evas fest blev lagt på nettet klokken 01:05 sidste lørdag nat og varer otte minutter. Festen foregår på samme klokkeslag, og derfor vælger bagmændene bag serien at lægge afsnittet op samme tidspunkt i virkeligheden. Den lille forsmag afsluttes med, at Isak flygter fra politiet bag på Jonas’ cykel, og da den lille bid efterlader os med en kæmpe appetit, bliver vi mættede af, at Isak efterfølgende lægger en video fra cykelturen op på sin instagramprofil, selvom serien er slut. Søndag morgen kan vi igen på seriens hjemmeside følge med i Isaks SMS’er med drengene og sine forældre, og serien udspiller sig derfor hele tiden, selvom det ikke bliver vist i film og billeder.

LÆS OGSÅ:
Ugens trailere: Massere kærlighed til de kolde måneder

Resten af den foregående uge er der blevet lagt små bidder ud af seriens samlede afsnit, og mellem bidderne følger vi med på Isaks instagramprofil og i hans iPhone-beskeder. En skare af eksperter og mediefolk har sagt, at det er en revolutionerende og genial måde at tænke ungdomsserier på, da det inddrager målgruppen på de medier, den i virkelighedens verden benytter allermest. De resterende afsnit af sæson tre vil på samme måde blive lagt ud i små bidder dag for dag på seriens hjemmeside i løbet af de kommende uger.

skam

SKAM-fest i København

Hvis du endnu ikke har set første afsnit af sæson tre, er der mulighed for at se hele afsnittet på storskærm i Absalon Kirke i København søndag aften klokken 20:45. Der er plads til 300 SKAM-elskende fans i kirken, og med et foreløbigt deltagerantal på 1,1 tusinde ifølge arrangementets tilhørende facebookbegivenhed, må en del gå forgæves – drittsekk. Heldigvis er det muligt at se afsnittet på nettet.

Seriens hjemmeside hedder www.skam.p3.no, hvor bidderne fra hvert afsnit og Isaks sms’er og instagramopslag bliver lagt ud, men hvis du vil se de samlede afsnit med undertekster til det syngende norske sprog, bliver de lagt op hver fredag på www.tv.nrk.no.